Någonting som alla småbarnsföräldrar måste tänka på är att barnsäkra sitt hem för att göra det säkert för de små. Om köket ändå behöver renoveras är det ett utmärkt tillfälle att få det barnsäkert redan från början. Denna artikel ger några tips på hur köket kan barnsäkras genom renovering.

Det första som behöver tänkas på när det gäller renovering är att hitta en bra byggfirma som kan utföra arbetet. Det finns en uppsjö av olika byggfirmor att anlita beroende på vilka behov som finns och var arbetet ska utföras. Byggfirman Lisana är en stockholmsbaserad byggfirma som specialiserar sig på minimalistisk skandinavisk design.

Barnsäkring

Barnsäkring innebär allt som gör omgivningen säkrare att vistas i för ett litet barn. Det kan vara sådant som att sätta upp en grind för trappan, eller att ha klämskydd på de låga skåpdörrarna i köket. Denna artikel från Metro listar vanliga sätt att barnsäkra huset, inte bara köket. När det gäller köket nämner artikeln saker som att sätta klämskydd på skåpdörrar, att köpa en barnstol som kan skruvas fast i bordet eftersom barnen annars kan välta den och att inte låta hushållsföremål som brödrostar och vattenkokare stå framme eftersom det annars finns risk att barnet skadar sig på dem. Brödrostar nämns särskilt eftersom barnet skulle kunna få i sig 220 volt om det petar i brödrosten med exempelvis ett bestick. I en artikel i Aftonbladet nämns dessutom petskydd för eluttagen och vredskydd för spisen som viktiga att sätta upp.

Köket en potentiell dödsfälla

Köket kan betraktas som en potentiell dödsfälla för små barn, eftersom där finns många föremål som kan orsaka olika skador. Vårdguiden 1177 rekommenderar många av tipsen som nämnts tidigare i artikeln. Dessutom avråder de från att förvara maskindiskmedel, kaustiksoda och andra rengöringsprodukter för köket där barn lätt kan nå dem- De avråder även från att hälla över giftiga vätskor i exempelvis läskflaskor.

Installation av barnsäkra produkter

Alla de stora möbelvaruhusen har en särskild avdelning för barnsäkring där de har olika produkter som kan användas för att skapa ett barnsäkert kök, inklusive sådant som klämskydd för skåpen och hällskydd för spisen, Det går enkelt att förhandla med det valda byggföretaget om att få dessa produkter installerade från början i det nya köket.