Det har blivit allt vanligare med skadedjur såsom råttor och möss i landet, främst i stora städer. Det är ett stort problem och anmälningarna för problem med dessa skadedjur bara ökar. De syns på gatorna, tar sig in i våra hem och i andra byggnader.

Detta är ett allt mer växande problem, och frågan är hur du bekämpar råttor och möss. Deg finns sätt att göra det på, och bästa är att vända sig till en erfaren skadedjursbekämpare på området. Men det är också viktigt att du gör egna små insatser som bidrar till att djuren inte trivs hos dig.

Invaderar i storstäder

I många storstäder har många problem med den nya invasionen av råttor och möss. Djuren ses ofta springa på gatorna, och de tar sig in i alla möjliga typer av byggnader. I en artikel från Expressen kan man läsa om att larmen kring råttinvasion i Göteborg har ökat med 297 procent. Stockholm och andra större städer ligger nog inte efter. Tyvärr är det så att råttor och möss dras till människor, eftersom det finns mycket i vårt levnadssätt som vi lämnar runt omkring oss som de kan leva på.

Kan dyka upp i toastolen

Det som många förvånas över är sätten som råttorna och mössen kommer in i byggnader är det är nämligen så att de kan ta sig in i ditt hem via toaletten. I Corren kan man läsa om invånare i Ryd som varit med om att råttorna tagit sig in i just toaletten, något som många förbryllas av.

Gör det svårare för djuren

Det finns endel saker du kan göra, förutom att kontakta proffs på området om problemen med råttor eller möss blir för stora. Råttor och möss söker sig till värme, och när det blir kallare så vill de in i ditt hem, och de vill åt mat. I en artikel från Sveriges Radio tipsas det om att du ska hålla det rent och städat hemma, både ute och inne. För det lockar djuren. Du bör även täta håligheter, sätta ut stålnät och var noga med sophanteringen. Du kan även:

  • För vara all mat inomhus och ha mat i slutna behållare.
  • Skär ner buskage och andra växter runt huset där djuren kan gömma sig.
  • Installera släplist på dörrar.
  • Täta ventilation och rör.
  • Kontrollera att galler finns till avlopp och brunnar.
  • Ha väl förslutna sopkärl.