Har du planerat att sätta in badkar i hemmets badrum? Det gör du rätt i, för nya rön visar nämligen att det finns många hälsofördelar med att bada badkar.

Oavsett om du har ett massagebadkar eller vanligt badkar i hemmet så ger detta dig en fördel. Att bada badkar ger nämligen en hel del hälsofördelar har ny forskning visat. Till exempel ger ett varmt bad dig bättre humör och kan motverka depressiva känslor och också göra dig mindre pessimistisk rent allmänt, i alla fall om man ska tro psykologen Neil Morris som forskat på ämnet. Han har undersökt 80 personer och låtit mäta hur det varma vattnet påverkat dem psykiskt, och det han kom fram till är alltså att vattnet har positiv inverkan. Men det är inte enbart humöret som påverkas positivt.

Massor av fördelar med badkar

I Svenska Dagbladet har man sammanställt vilka positiva egenskaper ett varmt bad ger. Det är bland annat de som även skrivit om psykologen Neil Morris och hans forskning i samma artikel. Men hans resultat är alltså inte det enda som skrivs om. Man tar även upp hur ett varmt bad innan läggdags ger dig bättre sömn då värmen som badet ger ökar kroppstemperaturen som sedan sänks igen när du ligger i sängen och detta gör att melatoninproduktionen drivs på och resultatet blir att du sover bättre. Likaså är värmen från ett bad ett bra sätt att sänka blodtrycket på vilket i sin tur kan förhindra allvarligare hjärtsjukdomar. Den som vill banta ner sig något kilo bör också titta närmare på att öka sina antal varma bad – värmen i vattnet som du badar i hjälper till att bränna kalorier, faktiskt lika många som du bränner under en rask promenad.

Håll dig frisk genom att bada

En stark fördel med att bada under höst och vinter är att badet hjälper till att lindra både förkylnings- och influensasymptom. Den varma ångan från vattnet hjälper bland annat till att öppna upp luftvägarna vilket kan vara riktigt skönt speciellt i förkylningstider. Värmen hjälper också immunsystemet att bekämpa virus, så om du känner dig hängig – ta ett bad!