Vi har mycket plast och andra material hemma som kan läcka gifter, till oss eller ut i naturen. Det finns dock flera olika sätt för att skapa sig ett renare hem, bland annat genom att plastbanta.

I ett tidigare inlägg skriver vi om hur dålig ventilation i hus och lägenheter påverkar din hälsa och detta genom att man får i sig skadliga ämnen och partiklar från plats och liknande. Men vad annat hemma kan skada dig eller dina barn?

Farliga kemikalier i plasten

bröder familj bebisDet är kanske lite av en omöjlighet att värna sig mot alla upptänkliga, skadliga kemikalier som finns i våra hem, men mycket kan en göra för att rena och rensa upp. I Svenska Dagbladet skrivs det till exempel att det finns farliga kemikalier i varannan pryl av plast hemma. Bland annat i känsliga produkter som haklapp, barnvagnstillbehör och träningsutrustning. Med detta sagt finns det alltså ändå sätt att undvika detta, bland annat genom att plastbanta och vara varsam med var en köper sina produkter.

 

På senare tid har flera fall uppmärksammats där farliga kemikalier dykt upp i träningsredskap som yogamattor och i färgglada tryck på t-shirts gjorda för barn – Svenska Dagbladet

Ett renare hem – ett renare liv

Naturskyddsföreningens hemsida finns bland annat en så kallad Grön Guide med en hel del tips och råd som gör hemmet renare och mer miljövänligt. Undvik som nämnt att köpa onödiga plastprylar som kanske läcker gifter till människor och natur. Byt gärna ut teflonpannor mot varianter i gjutjärn eller stål, vädra, dammsug och våttorka ofta, dra ner på snabbmat och halvfabrikat, värm inte mat i plastbyttor i micron, välj ekologisk mat, undvik med fördel fetfisk från Östersjön, som strömming, lax och ål.