Majoriteten av svenskarna bor i lägenheter i städerna, och trots att man ofta har både låsta och kodade dörrar in till trapphuset är det viktigt att skydda även sin lägenhet om man inte vill riskera att drabbas av inbrott – det är något som före detta yrkeskriminella Anders Adali tipsar om hur man gör på bästa sätt.

Det absolut första man ska investera i när man vill inbrottssäkra sin lägenhet är en ordentlig säkerhetsdörr till exempel från Prodoor. En vanlig dörr går nämligen att bryta upp på 6 korta sekunder enligt före detta yrkeskriminella Anders Adali som i Aftonbladet delar med sig av sina bästa tips på hur du enklast gör för att skydda lägenhet och hem mot inbrott. Finns en säkerhetsdörr tar det nämligen ganska lång tid att bryta upp den, och ju längre tid något tar desto större risk är det för tjuven att åka fast – som om valet är mellan en lägenhet utan och en med säkerhetsdörr så kommer tjuven alltid välja den utan. Vill man skydda hemmet ytterligare mot inkräktare och tjuvar finns såklart fler saker man kan göra. Något som till exempel Dagens Industri skriver om är hur det har blivit allt vanligare att utrusta hemmen både med pansarfönster och hela panikrum, men det kostar också en bra slant. Bättre är att börja med de mindre sakerna man kan göra för att få tjuven att bortse från just ditt hem. Tänk på att till exempel inte låta värdesaker ligga framme så att de syns om man tittar in genom ett fönster och var noga med att låsa dörren om er även när ni är hemma annars är det lätt att man glömmer det sedan när man lämnar hemmet om man inte har vanan inne på att låsa.

Så kan inbrottssäkra hemmet:

  • Skaffa en säkerhetsdörr som har både polislås och nyckelkåpa.
  • Skaffa hemlarm och berätta att du har ett larm genom att klistra upp lappen på dörren, klisterlapp kan du sätta upp även om du inte har larm men bäst är att ha båda såklart.
  • Undvik att ha alla nycklar och kontokort på samma plats i hallen eller i en låda i köket, det är de första platser en tjuv tittar på. Värdesaker som inte används bör låsas in i ett bankfack.

Byt dörren innan värden gör det

Ett hett tips till alla som bor i hyreslägenhet är att byta dörren till säkerhetsdörr innan hyresvärden gör detta. Anledningen till det är för att hyran kan komma att chockhöjas. Enligt Göteborgs Posten beror detta på att sådana ändringar ligger utanför den årliga höjningen av hyran, precis som även diskmaskin och tvättmaskin också gör – så om hyresvärden ger dig dessa ska du veta att du kommer få mer i hyra troligtvis redan vid kommande månadsräkning.