En stekpanna i gjutjärn är ett av de bästa verktyg man kan ha till sitt förfogande i ett kök. Den har också den fördel att den bara blir bättre ju mer man använder den, med det gäller också att man sköter den ordentligt, så att den inte blir förstörd.Stekpanna av gjutjärn

En stekpanna i gjutjärn kan hålla hur länge som helst, och det är inte ovanligt att de går i arv. Även om teflon och andra non stick-beläggningar kan vara praktiska så är det inte troligt att de kommer att gå i arv. Gjutjärn har dock två fiender: rost och diskmedel. För det mesta räcker det att diska stekpannan i varmt vatten, men om maten har bränt fast kan man behöva ett slipmedel. Det bästa slipmedlet är flingsalt.

Skölj stekpannan med varm vatten när den fortfarande är varm. Strö sedan flingsalt i den och skrubba med en kökssvamp. Använd inte den grövsta sidan. Skölj ur med varmt vatten och låt stekpannan torka på en spisplatta som får stå på några minuter. När den har torkat och svalnat, smörj den med matolja.