Kalksten är sten uppbyggd av kalkspat. Dess vanligaste form är sedimentär kalksten som bildats av fossil, alltså rester av snäckor, korall och djur. Den bästa kalkstenen hittar du på Gotland.

Om du är förtjust i den vackra vita färgen och gärna vill använda dig av den, finns det många tips där du kan göra denna sten till ett vackert blickfång antingen i hemmet eller i trädgården, eller varför inte både och. Obehandlad har kalksten en skrovlig form, därför är det vanligt att den slipas. Ytan blir då vattenavvisande och får en vacker lyster. Eftersom stenen är porös till sin natur kan du också måla den om du så önskar. En lämplig färg till detta är linoljefärg. När du har bestämt dig kan du införskaffa denna kalksten från Flisby eller från någon annan lämplig leverantör. Kalksten går at få i flera naturliga nyanser, inte bara vita. om du skulle föredra detta.

Kalksten utomhus

Utomhus använder du dig av kalksten både som kantsten eller till ytor som uteplatser och trädgårdsgångar. När du använder dig av kalksten i trädgården bör du känna till att materialet kan vara frostkänsligt och kan ge upphov till att vassa flisor lossnar. Se därför till att du köper frostsäker kalksten för utomhusbruk till din altan eller gångstig. Trots att kalksten kan användas utomhus är det ändå inomhus du har de flesta möjligheterna till att använda dig av denna vackra sten med dess marmorliknande egenskaper.

Kalksten inomhus

Inomhus kan du storsatsa genom att lägga ett helt golv i denna sten. Tack vare förekomsten av fossil, blir ytan livfull och unik. Andra användningsområden inomhus är köksbänkar och fönsterbänkar. Du kan även använda dig av kalksten i ditt badrum. En nackdel med kalksten är att den, precis som marmor, är känslig mot syra. Var därför uppmärksam på vilket rengöringsmedel du använder till din kalksten. Ett mycket bra medel är linoljesåpa, som både rengör och skyddar. Tänk också på att det finns syror i vin, juice och kolsyrad läsk. Ta därför omedelbart bort spill, så det inte hinner krypa in i stenen. Till sist, kalksten är till utseendet en mycket “varmare” sten än marmor, samtidigt som den känns sval under sommarmånaderna, vilket är ännu en anledning för dig att använda den till ett helt golv.