När du renoverar ett rum – eller för den delen hela huset – finns det en del saker att tänka på. Bland annat vad du faktiskt får och inte får göra. När det kommer till elarbete är det endast en begränsad mängd installation du får göra själv, resten bör lämnas till en behörig elektriker som vet vad hen gör. 

Ska du göra om hemma? Kanske byta tapeter, golv, lägga in golvvärme eller flytta en vägg? Hur det är må vara är det bra att ha en ordentlig planering och anlita proffs om du inte är helt säker på det du gör. Om du ska byta alla befintliga brytare till nya kan det dock hända att du får göra det själv, men bara om du känner dig helt trygg i vad det är du gör. Något som är bra att veta är att elko brytare och uttag garanterar säkerhet gällande el.

Rätt uttag och rätt elarbete

När det kommer till installation av nya eluttag och montering av nya strömbrytare i ett nyrenoverat hus gäller det att ta hjälp av en som verkligen kan. El är nämligen livsfarligt och bör inte hanteras av en lekman av något slag alls. Det du får göra med el kan du läsa utförligt om på Elsäkerhetsverkets hemsida. Några av dessa punkter är följande:

  • Byta trasig proppsäkring och återställa utlöst automatsäkring
  • Byta glödlampor
  • Byta lamphållare
  • Montera skarvsladdar
  • Montera sladdströmbrytare och stickproppar
  • Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar
  • Byta befintlig strömbrytare med högst 16 A som är placerad i en egen kapsling eller dosa.
  • Byta befintligt vägguttag för högst 16 A som är placerat i en egen kapsling eller dosa

Men, bara om du känner dig säker och trygg. Inte om du är det minsta osäker på vad det är du gör. Mer om elfrågor går det att läsa om här i en artikel i Expressen.

Renovera hemma

Hur ska du då renovera? Innan du börjar kan det vara smart att ha fått inspiration från någonstans. På Elle Decoration kan du läsa om allt från de trendigaste väggfärgerna att satsa på i år – till vad för former vi vill ha på soffor, fåtöljer och annan inredning.