Om man vill att trädgården ska frodas i sommar och att den ska vara fyllt med allt från potatis till chili, odlingar i pallkragar och vackra blommor så gäller det att sätta igång förarbetet redan nu. Här följer tips om hur du lyckas med dina odlingar i trädgården.

Det är full tid att börja sätta igång med säsongens trädgårdsplanering. Säkra att du lyckas med odlingen genom de enkla tipsen nedan!

Fixa egenodlad potatis och chili till midsommar

Finns det något som skriker sommar så mycket som egenodlad mat? Nej egentligen inte, och det blir dessutom extra gott om maten kommer från din egen trädgård. I SVD ges tips om hur du odlar egen chili och potatis för att kunna käka lagom till midsommar. Att odla chili är både roligt och lätt. Plantera chilifrön i små krukor med fuktig jord och placera de på fönsterbrädan så att värme kommer underifrån. Efter ungefär 10-12 dagar kommer fröna ha börjat gro och när plantorna växt till sig är det dags att plantera dem i en varsin kruka så att de kan växa till sig ännu mer och generera chilifrukter. Runt den första maj ska du sätta din potatis för att den ska gro till sig. Plocka ur sättpotatisarna ur deras nätpåsar och lägg ut dem på äggkartong i ljus och sval miljö för att ge groddarna extra fart, sen sätter du dem i jorden. Här följer en lista på bra potatissorter:

  • Amandine färskpotatis
  • Asterix färskpotatis
  • Cherie salladspotatis
  • Early Purtian färskpotatis
  • Maria färskpotatis

Odla i pallkrage

Hur får man blommor och andra gröna växter att trivas? Ibland vill man ha en trädgårdsmästares tips. Vill du odla saker lättskött så kan det vara smart att odla i pallkrage, då slipper man frost från jorden och risken för skadedjur blir mindre. Där kan du odla i princip vad du vill, skriver Expressen. Det ger också en organiserad känsla till din trädgård. Då tar du kontroll över dina odlingar och du behöver inte ha fin jord i trädgården för att lyckas med din odling. Det gäller att göra det lätt för sig.