Så väljer du rätt mäklare
 

Dags att göra bostadskarriär? Då vill du inte råka på en falsk mäklare som inte är insatt i bostadsmarknaden. En sak som är viktig vid valet av mäklare är nämligen både erfarenhet och lokalkännedom. En mäklare ska dessutom kunna hitta rätt spekulanter för just din bostad. Du vill inte ha en massa spekulanter som inte är intresserade av ett riktigt köp.

När du ska sälja din bostad är det som bekant viktigt att ta hjälp av en mäklare som har koll och kan det den gör. En mäklare ska kunna se på just din bostad, se den i ett köparperspektiv och hitta till rätt köpare för just din bostad. Det den gör som är så elegant är just att hitta till den köpare som kommer göra bäst köp – för bäst pris. Du vill hitta en köpare som helt enkelt blir galen i det du säljer, och är beredd att lägga vantarna på den framför alla de andra spekulanterna… Men det är inte alltid så lätt att veta hur och när man ska sälja. Är det fortfarande köparens marknad?

Mäklaren har koll

Råder det köp- eller säljmarknad? Som säljare av en bostad gäller det att vara ute i en tid då det finns många spekulanter ute som är beredda att gå långt för att få just det du säljer. Därför ska du inte stirra dig för blind på vad media skriver om ökande bostadspriser och så vidare. När sådant skrivs i media kan det nämligen ge motsatt effekt: många förstagångsköpare vågar sig plötsligt ut på marknaden och du kan snart se att spekulanterna därför blev fler än du förväntat dig. Det hela handlar om mäklaren och dennes förmåga till att locka till sig just rätt köpare för din bostad. Uppgång eller fall? Men vad gäller i just ditt case?

Det skrivs just nu mycket om stigande bopriser och att många återigen börjar kunna göra rejäla bostadskarriärer på sina bostäder. Hör efter med din mäklare vad han eller hon tror, det är ofta de som sitter på de bästa prognoserna. Hur högt tryck är det? När är det dags att sälja? Vilken årstid är som mest lämplig för just det du säljer? Det är nämligen olika för olika delar av landet, och även i specifika stadsdelar. Det är lätt att förblindat titta på vad nyheterna skriver, men det är bättre att gå efter någons kvalificerade råd istället för att själv försöka leka expert.