Bostadsrättsförsäkring är en form av hemförsäkring som är anpassad efter bostadsrättsinnehav. När du äger din egen lägenhet följer ett större ansvar för att underhålla den. Ifall du skulle råka ut för exempelvis en vattenläcka är det skönt att inte behöva ta hela smällen själv.

Det finns flera former av hemförsäkringar och vilken av formerna du bör välja beror på boendeformen. Bor du i bostadsrätt? Då är det en bostadsrättsförsäkring du ska teckna. Även om det inte finns ett formellt lagkrav som säger att du måste teckna hemförsäkring har många hyresvärdar och bostadsrättsföreningar det som ett krav. Utan försäkring kan de neka dig lägenheten – vilket har hänt i andra sammanhang.

Du ansvarar för din lägenhet

Lagkrav eller ej, för din egen skull bör du skaffa en hemförsäkring och detta gäller inte minst för dig som bor i bostadsrätt. Enligt den oberoende konsumentguiden Konsumenternas.se ansvarar du som äger din lägenhet för allt invändigt underhåll. Om något skulle gå sönder i lägenheten är det din skyldighet att ersätta detta. Till och med vid vattenläcka får du ta den stora ekonomiska smällen, det vill säga om du inte har en bostadsrättsförsäkring.

Försäkringsbolag med bostadsrättsförsäkring

hemförsäkringGofido – läs mer på https://www.gofido.se/hemforsakring/bostadsrattsforsakring/ – är ett exempel på ett försäkringsbolag med bostadsrättsförsäkring. Om hemmet och dess innehåll skadas på grund av en olycka eller annan oförutsedd händelse kan du få ett heltäckande skydd genom försäkringen.

Fördelarna med att försäkra bostadsrätten är att skyddet täcker både skador i din egen bostad och i grannens bostad, om du skulle orsaka den. Du skräddarsyr försäkringen efter den individuella situationen och om rese- och stöldförsäkring mot förmodan inte ingår är detta tillval du kan göra.

Annars menar Konsumentverkets oberoende konsumentsajt Hallå konsument! att hemförsäkringen vanligen täcker in det mesta vad gäller skydd av egendom. För utökade skydd såsom drulle- och teknikförsäkring behöver du dock göra försäkringstillval. Den ”vanliga” bostadsrättsförsäkringen hjälper dig däremot genom stora oförutsedda händelser i hemmet, må det vara brand eller stöld.