Det finns många saker som man kan göra för att genomföra förebyggande åtgärder mot inbrott hemma, och nu när vintermörkret blir allt mer påfallande så är det en sak som du måste tänka lite extra på om du vill hindra tjuven från att välja just ditt hem – nämligen belysningen.

Kan man skapa trygghet genom rätt belysning? Jajamensan! Det är nämligen just vad man satsar på för att göra parker säkrare i huvudstaden. I Observatorielunden i Stockholm har man till exempel storsatsat på att lysa upp lite extra. Och till Dagens Nyheter säger ljusdesignern Anna Waernborg att man kanske inte hindrar att kriminalitet och knarkhandel förekommer men man kan i alla fall skapa en tryggare miljö för personer som passerar här och ger parken en känsla av att vara mer omhändertagen och att det finns en social kontroll så att det inte längre är så ödsligt. På samma sätt funkar det med belysning hemma utomhus på tomten. Man kanske inte skrämmer bort inbrottstjuvar helt och hållet men man försvårar definitivt för dem.

”Förstärk belysningen runt huset – ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt, särskilt vid ytter- och altandörr.” läs mer.

Saknar du belysning utomhus hemma? Hos Lampgallerian, på adressen http://www.lampgallerian.se/lampor/utomhusbelysning/, hittar du ett stort utbud av olika belysningsarmaturer och lampor att använda just utomhus och snygga är de dessutom. För vem har sagt att det behöver vara fult bara för att det är praktiskt? Eller hur! Men självklart finns fler saker man kan göra än enbart sätta upp lite belysning. Hos bland annat Sydsvenskan finns en hel checklista på olika saker som man kan göra för att förebygga inbrott – och precis som vi också nämnt tar man upp ljus och utomhusbelysning även här.