Vitt kökUtbudet av kökluckor med olika design är mycket stort, vilket inte alltid gör det enkelt att välja. Inte blir det lättare av att köket är ett av de viktigaste rummen i hemmet, som så att säga sätter tonen för hela bostaden. Det kan få konsekvenser.

Kan man ha ett kök som är praktiskt, men som inte passar med stilen i bostaden i övrigt? Kan man ha ett nytt Ikeakök i ett gammalt torp? Det finns många frågor när det kommer till val av kök.

Sajten Byggahus.se har frågat företag som säljer och tillverkar kök om vad som säljer bäst. Sajten har också gjort en undersökning bland sina besökare, och där visar resultatet att sekelskiftesstil, eller klassisk skandinavisk stil, är de mest populära köksstilarna. Men vad säger tillverkarna själva?

  • Ikea vill inte uppge vilket eller vilka av deras kök som säljer bäst. Av konkurrensskäl, får man förmoda. Det finns ju dock också företag som säljer luckor till den småländska gigantens stommar. Ett sådant företag är Pickyliving, vars bästsäljare är P2, som säljer bäst i obehandlat utförande. Kunderna målar den själva.
  • Ballingslöv uppger att fyra av fem kunder väljer ett vitt kök. Deras mest sålda lucka heter Solid Vit.
  • Epoque säljer något färre vita kök, ungefär sju av tio, men rustika kök blir också allt mer populära.